Ik ben manager en wil mede-eigenaar worden. Kan dat?

Dat is mogelijk: een dergelijke transactie wordt een Management Buy Out (MBO) genoemd als de manager al werkzaam is bij de onderneming of wordt een Management Buy In (MBI) genoemd als de manager van buitenaf komt.

Naast een mentale omschakeling, zijn er een hoop vragen. Wat is de rol van de huidige directeur-grootaandeelhouder? Hoeveel is het bedrijf waard? Hoe zit het met de financiering bij de overname van het bedrijf? Welk commitment wordt van de kopende manager(s) verwacht? Hoe kijkt een bank tegen de overnamefinanciering aan? Wat zijn de fiscale consequenties? Ligt er een gedegen businessplan? Hoe gaan we als aandeelhouders met elkaar om?

Een succesvolle Management Buy Out transactie is dus een grote stap die u veelal maar één keer zet, waarbij de relatie tussen verkoper en koper zeer gevoelig ligt. Het is daarom noodzakelijk om een dergelijk proces te doorlopen onder begeleiding van specialisten.

Een succesvolle Management Buy In transactie is alleen mogelijk als de MBI-kandidaat over een substantieel eigen vermogen beschikt en bereid is om vanuit privé garanties te geven aan de financier als het juiste bedrijf is gevonden.

Meer weten over het overnemen van een bedrijf?

Groeien door een bedrijfsovername
Hoe regel ik de financiering van de aankoop van een bedrijf?
Wanneer is mediation nodig bij een bedrijfsovername?